Nieuwsbrief december 2019

“Goede voornemens? Minister Wiebes helpt u op weg…”

In de laatste weken van het jaar gaat het bijna vanzelf: plannen maken voor het nieuwe jaar en goede voornemens opstellen. Zowel privé als zakelijk. Grote kans dat voor 2020 verduurzaming bij velen op dat lijstje komt te staan. Omdat we in 2019 met z’n allen wel hebben gemerkt dat er nu echt iets moet gebeuren. Als u nog geen zonnepanelen heeft op het dak van uw bedrijf, is dat de meest effectieve en financieel interessante optie. Zeker met de extra SDE+ ronde (echt de allerlaatste!) die minister Wiebes onlangs aankondigde. Een uitgelezen kans om alvast één van uw goede voornemens af te vinken. U leest erover in deze nieuwsbrief, de laatste van 2019.

Veel leesplezier!

Zonnegilde verzorgt 122 aanvragen in najaarsronde SDE+

De najaarsronde 2019 van SDE+ zou de allerlaatste tender van de huidige regeling zijn, maar minister Wiebes kondigde vorige maand aan dat er volgend jaar één extra ronde komt. Dan stelt hij de tot nu toe ongebruikte budgetten alsnog beschikbaar. Deze laatste subsidieronde oude stijl komt in het eerste kwartaal van 2020. Het gaat om een bedrag tussen 1,5 en 2 miljard euro. Dat komt dus bovenop de nieuwe SDE++ regeling, die goed is voor 5 miljard euro.

Vrijwel alle bedrijven die ons inschakelden, zijn erin geslaagd in te schrijven voor de najaarstender. Het gaat in totaal om 122 aanvragen. Die zijn samen goed voor duurzame energieopwekking van maar liefst 54,4 MW. We zijn nu in afwachting van de toekenning van de SDE+ subsidies. RVO zal de besluiten naar verwachting begin 2020 bekendmaken.

Door de negatieve transportindicaties van de netbeheerders Liander en Enexis werden deze keer tal van aanvragen onmogelijk gemaakt. (Verderop in deze nieuwsbrief leest u daar meer over.) Ook diverse klanten van Zonnegilde ontvingen een negatieve uitslag. Namens een aantal van hen hebben we, in overleg, bezwaar aangetekend. We maken ons er sterk voor dat hun projecten alsnog kunnen worden uitgevoerd met subsidie.

De extra subsidieronde SDE+ in maart 2020 biedt kansen voor bedrijven die nog niet klaar waren voor of nog twijfelden over zonnepanelen. Wilt u alsnog gebruikmaken van deze gunstige regeling? Bel dan naar (038) 773 00 70 en zorg met onze hulp dat u op tijd voorbereid bent.

Teamspeler Richard vindt al snel z’n draai

Een teamspeler, zo omschrijft Richard Bottenberg zichzelf als hij maar met één woord mag antwoorden op de vraag wat voor type mens hij is. Die typering past helemaal bij de sympathieke Kampenaar, vinden ook zijn collega’s bij Zonnegilde. Richard is op 1 oktober begonnen als bedrijfsleider en heeft in zijn eerste maanden meteen indruk gemaakt.

Richard kwam na zijn hbo-studie Bedrijfskunde al snel in de installatiebranche terecht. Hij deed bij verschillende bedrijven ervaring op. “Ik ben op de werkvloer begonnen en heb vervolgens diverse rollen bekleed: klachtencoördinator, hoofd calculatie, werkvoorbereider, hoofd projecten, hoofd bedrijfsbureau en vestigingsleider.”

Bedrijfsleider was dus een logische carrièrestap. De overstap ging heel soepel, vertelt hij. “Alhoewel de periode dat ik bij Zonnegilde werk nog kort is, heb ik het gevoel met open armen te zijn ontvangen. We hebben een mooi team, waarin iedereen veel voor elkaar over heeft.”

Zou hij Zonnegilde aanraden als werkgever?

“Ja. Het is een jong, dynamisch en innovatief bedrijf. Mét leuke collega`s.”

Leeftijd: 38 jaar

Woonplaats: Kampen

Privé: getrouwd met Esther, twee dochters

Hobby’s: sporten, vissen, koikarpers houden en met de boot varen

Oplossing ophanden voor capaciteitsgebrek netwerken

In de SDE+ najaarsronde zijn honderden aanvragen afgewezen doordat twee netbeheerders, Liander en Enexis, daarvoor negatieve transportindicaties hadden afgegeven: zij stellen dat hun netwerk eventuele overschotten aan opgewekte elektriciteit niet kan opnemen. Opvallend genoeg hebben netwerkbedrijven in de rest van het land louter positieve transportindicaties verstrekt.

Om op te komen voor de belangen van de bedrijven die Zonnegilde heeft begeleid bij hun aanvraag, zijn we van plan voor diverse dossiers bezwaar aan te tekenen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). We maken ons er sterk voor dat de projecten alsnog kunnen worden uitgevoerd met subsidie. Begin januari verwachten we meer duidelijkheid hierover. We houden u op de hoogte.

Intussen lijkt er een oplossing in het verschiet. In het noorden van Nederland komt op korte termijn circa 1 gigawattpiek extra netcapaciteit beschikbaar door het loslaten van de redundantie-eis van het hoogspanningsnet voor productie. Het gaat om extra kabels en installaties waardoor levering van elektriciteit gegarandeerd is – ook bij storingen en onderhoud. De ruimte op het elektriciteitsnet wordt daarmee efficiënter benut.

Wiebes werkt aan een algemene maatregel van bestuur die zo snel mogelijk in 2020 in werking moet treden. Op basis daarvan is vrijstelling mogelijk van de juridische eis dat het landelijke hoogspanningsnet redundant moet worden uitgevoerd. Hierdoor kan de ‘spitsstrook’ van het net worden benut en dat zorgt voor extra transportcapaciteit.

Door de redundantie-eis te versoepelen voor nieuwe duurzame ‘invoeders’, kunnen deze sneller worden aangesloten. Het geeft ruimte voor nieuwe PV-installaties, heeft minister Wiebes in de Tweede Kamer gezegd. Bovendien kondigde hij forse investeringen aan in de toekomstbestendigheid van het elektriciteitsnet.

Projecten uitgelicht

Solide installatie voor complex dak

In het Gelderse Elburg wordt het pand van Machinefabriek Elburg voorzien van 2.710 panelen met een gezamenlijke capaciteit van 867.200 Wattpiek. Doordat het gebouw in de loop der jaren diverse keren is uitgebreid, was sprake van een complexe situering. Het pand heeft verschillende daken, dakbedekkingen en constructies, met ook nog eens veel obstakels op het dak, zoals lichtstraten en luchtbehandelingskanalen. Dat vroeg om een solide aanpak. Bij het ontwerp is daarmee rekening gehouden, zodat toch optimaal van de beschikbare ruimte gebruik gemaakt kon worden.

Groothandel in natuurproducten kiest voor duurzame elektriciteit

Van het pand van Naproz in Zwolle is onlangs het dak grotendeels voorzien van een nieuwe dakhuid. Aansluitend ging Zonnegilde direct aan de slag met het plaatsen van zonnepanelen. De groothandel in natuurproducten beschikt nu over een PV-installatie met in totaal 600 zonnepanelen, die samen 147.500 kWh produceren.

Werken bij Zonnegilde

Vacature uitgelicht: servicemonteur

Werken bij Zonnegilde is werken aan een duurzame toekomst én aan een waardevolle carrière. Met volop kansen om mee te groeien met het bedrijf en de activiteiten.

Op dit moment zoeken we een gemotiveerde servicemonteur PV-installaties, die openstaat voor technische uitdagingen en met veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid kan werken, maar wel met collegiale ondersteuning vanuit de organisatie.

Dankzij een strakke organisatie werken we bij Zonnegilde met goed planbare serviceopdrachten. De servicemonteur die ons team komt versterken, hoeft geen avond- en weekenddiensten te draaien. Kijk snel voor meer informatie over deze functie.

Kantoor dicht met Kerst

In verband met Kerst en Oud & Nieuw is Zonnegilde gesloten van zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari. Op maandag 6 januari starten we fris aan 2020. We wensen alle lezers van deze nieuwsbrief een knusse Kerst, een sprankelende jaarwisseling en een voorspoedig begin van het nieuwe jaar.

Daarom Zonnegilde

Deel dit bericht

alle nieuwsberichten

Bent u ook benieuwd hoe u meer winst kunt behalen door te investeren in zonne-energie?

Zonnegilde helpt bedrijven, organisaties en instellingen met het aanvragen van subsidies en projecten op het gebied van zonne-energie: van advies tot uitvoering en nazorg. Alle oplossingen zijn kwalitatief hoogstaand en afgestemd op de specifieke behoeften van de klant. 

Wilt u meer informatie ontvangen, of wilt u een afspraak met één van onze adviseurs? Neem contact op via  advies@zonnegilde.nl of 038-7730070.