SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Met de SDE stimuleert het Ministerie van Economische zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE.
Omdat de productie van duurzame energie voor een grootverbruiker niet rendabel is, subsidieert de SDE subsidieregeling de investering in duurzame energietechnieken. De overheid betaalt u een bedrag per kWh opgewekte stroom uit. Dit bedrag is het verschil tussen de prijs van zonne-energie en de traditionele grijze energie.
Ja, alleen de producent van hernieuwbare energie komt in aanmerking voor de SDE subsidie. In het geval van een samenwerkingsverband, is het samenwerkingsverband de beoogd producent. Op het aanvraagformulier vult u bij subsidieaanvrager de beoogd producent in. Als de aanvrager niet van plan is zelf de productie-installatie in bedrijf te nemen en te exploiteren, is hij geen beoogd producent en komt hij niet in aanmerking voor SDE subsidie.
Als de vereiste vergunningen nog niet aanwezig zijn, kan er ook geen SDE subsidie worden aangevraagd. Voor een volledige aanvraag vraagt RVO namelijk dat alle document aanwezig zijn bij de aanvraag. Voor de productie-installatie geldt over het algemeen dat één of meerdere vergunningen vereist zijn. Op het moment van aanvragen moeten deze vergunningen zijn afgegeven door het bevoegd gezag. U moet de verleende vergunning meesturen met uw subsidieaanvraag.
De SDE vergoedt het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de opbrengst van grijze energie, het zogenaamde correctiebedrag. De kostprijs van hernieuwbare energie wordt ook wel het basisbedrag genoemd. Per categorie productie-installaties en per openstellingronde is er een basisbedrag. Vanaf 2016 kunt u voor een bepaald fasebedrag in de vrije categorie of voor het basisbedrag een subsidieaanvraag indienen. De SDE bijdrage wordt samengesteld door het vastgestelde basisbedrag of het gekozen fasebedrag in de vrije categorie te verminderen met het correctiebedrag.
Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), DNV, GL en TNO brengen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken per SDE ronde advies uit over de basisbedragen van de categorieën productie-installaties. De minister stelt vervolgens de basisbedragen vast. Deze basisbedragen gelden vervolgens de gehele subsidieperiode.
In het najaar worden door ECN de voorlopige correctiebedragen voor het komende jaar vastgesteld aan de hand van de ontwikkeling van de energieprijs. Het correctiebedrag wordt gebruikt bij de berekening van het voorschotbedrag voor de verwachte subsidiabele energieproductie in het komende jaar.
De voorlopige correctiebedragen worden in het kalenderjaar volgende op het productiejaar definitief vastgesteld, waarop een bijstelling van reeds uitbetaalde voorschotbedragen plaatsvindt. Er wordt dan gekeken of in het afgelopen kalenderjaar te weinig of te veel SDE subsidie is ontvangen.
Ja, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst per werkdag. Als er op een dag meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, rangschikt RVO de aanvragen op volgorde van de aanvraagbedragen. De aanvraag met het laagste bedrag is als eerste aan de beurt. Als de budgetgrens tussen aanvragen met een gelijk bedrag valt, wordt er geloot tussen deze aanvragen.
Het bedrag waarvoor u subsidie aanvraagt kan variëren. Het basisbedrag is afhankelijk van de technologie. Ook kunt u subsidie aanvragen voor een lager bedrag in de vrije categorie op tienden van eurocenten per kilowattuur. De SDE gaat gefaseerd open.
Het is niet mogelijk om van de postcoderoosregeling en/of de Energie-investeringsaftrek (EIA) gebruik te maken als u een SDE subsidie toegekend heeft gekregen.
Uitzondering SDE-EIA
Voor projecten met een zon-PV veldopstelling met een SDE-beschikking vanaf 2016 zijn er mogelijkheden om voor de investeringskosten ten behoeve van de netaansluiting EIA aan te vragen.
Wat houdt de postcoderoosregeling in?
In het Energieakkoord is een belastingkorting afgesproken voor teruglevering van hernieuwbare energie door een coöperatie of door een vereniging van eigenaren (VvE). De korting geldt alleen wanneer de opgewekte energie wordt gebruikt door kleinverbruikers waarvan de leden zich binnen de zogenaamde ‘postcoderoos’ (viercijferige postcode plus aangrenzende postcodes) van de coöperatie of VvE bevinden en alleen voor elektriciteit die aan het net wordt geleverd.
Tijdens een openstellingsronde van de SDE kunt u per adres waarop de productie-installatie wordt geplaatst maximaal 1 aanvraag indienen. Het is wel mogelijk om in een latere openstellingsronde een uitbreiding aan te vragen.
Wat uw vraag ook is, we helpen u verder.
Of het nu gaat over advies, besparen op energie of gewoon over zonnepanelen.
Wanneer u een PV-installatie op een nieuw te bouwen gebouw plaatst, dan moet u de verleende Omgevingsvergunning voor het gebouw toevoegen aan uw SDE+ subsidieaanvraag. De PV-installatie kan ook in een veldopstelling geplaatst worden. In dat geval moet u een Omgevingsvergunning aanvragen, die u meestuurt bij de subsidieaanvraag.
Als u geen Omgevingsvergunning nodig heeft, moet u dat kunnen aantonen door relevante documentatie bij uw subsidieaanvraag mee te sturen. Houd er wel rekening mee dat als een bezwaar of beroep is aangetekend, de verleende vergunning nog niet onherroepelijk is.
Zonnegilde Facility zal de systemen monitoren en onderhouden zodat u er verzekerd van bent dat uw systeem te allen tijde goed werkt.
Zonnegilde Facility zorgt ervoor dat de panelen in de juiste periode van het jaar gereinigd worden.
Op Tweede Pinksterdag is ons kantoor gesloten. Voor dringende storingen die niet kunnen wachten tot dinsdag 21 mei, is ons Facility-team bereikbaar via e-mail op facility@zonnegilde.nl of telefonisch op 038-8200421.
Op Hemelvaartsdag en de daaropvolgende vrijdag is ons kantoor gesloten. Voor dringende storingen die niet kunnen wachten tot maandag 13 mei, is ons Facility-team bereikbaar via e-mail op facility@zonnegilde.nl of telefonisch op 038-8200421.