Nieuwsbrief februari 2020

“Verlangen naar de lente”

Een echte winter hebben we dit jaar niet gehad. Zouden we nog sneeuw en ijs krijgen? We vermoeden dat u net als wij ook reikhalzend uitkijkt naar de lente. Zeker na de voorjaarsstormen Ciara en Dennis die deze maand over het land raasden. 

De lente is niet alleen vanwege het lekkere weer zo aantrekkelijk, we staan ook aan de vooravond van de voorjaarstender SDE+. Zoals we al eerder meldden is dit de laatste kans op subsidie voor zonnepanelen onder deze gunstige voorwaarden. In deze nieuwsbrief leest u onder meer hoe u daar uw voordeel mee kunt doen. 

Veel leesplezier!

Even stilstaan…

Soms is het goed heel even stil te staan en terug te kijken. Om te weten waar je staat. Met SolarEdge heeft Zonnegilde tot nu toe al 297 grootzakelijke projecten gerealiseerd en 561 residentiële projecten (kleinzakelijk en particulier). Bij elkaar zijn ze goed voor een totale opbrengst van meer dan 182.840.000 kWh.

Dat is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 53.000 gezinnen. Hiermee hebben we klanten geholpen om in totaal ruim 101.626 ton CO₂-uitstoot te voorkomen. Het stemt ons trots, maar vooral dankbaar. Dankbaar tegenover al die klanten voor wie we PV-installaties mochten bouwen en nog steeds monitoren en onderhouden. Maar nu kijken we snel weer vooruit: naar al die projecten die eraan staan te komen.

Benut de laatste kans op SDE+ subsidie

In maart dient de extra SDE+ tender zich aan, omdat het budget bij eerdere SDE+ tenders niet volledig was benut. Deze subsidieronde, de laatste in deze vorm, wordt in drie fases opengesteld. Er is 2 miljard euro beschikbaar voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, waaronder zonne-energie.

De voorjaarsronde 2020 zal qua opzet, techniek en categorieën identiek zijn aan de najaarsronde 2019. Ook nu is een positieve transportindicatie nodig voor toekenning van een aanvraag. Er zijn drie fases: 17 maart, 23 maart en 30 maart.

Overtekend

Inmiddels hebben we de eerste brieven van de RVO binnen van de SDE+ najaarstender 2019. Van alle aanvragen die toen zijn ingediend, worden er naar schatting 6.000 afgewezen doordat die ronde flink overtekend is. In een door brancheorganisatie Holland Solar gevormde coalitie van bedrijven, overheden en milieuorganisaties hebben we minister Wiebes opgeroepen alsnog subsidie te verstrekken aan de projecten, omdat die anders buiten de boot dreigen te vallen.

Alle klanten voor wie we een aanvraag hebben ingediend, brengen we persoonlijk op de hoogte zodra hun brief van RVO binnen is bij Zonnegilde. Zowel bij positieve als negatieve beschikkingen leggen we uit welke vervolgstappen verstandig zijn.

Stijgende energieprijzen maken zelf opwekken nóg interessanter

De komende jaren zullen de energieprijzen verder stijgen. De oorzaak daarvan ligt vooral bij de overheid: de energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie) stijgen voor bedrijven, zodat die een groter deel bijdragen dan particulieren.

Bij een verbruik van meer dan 500.000 kWh kunnen de kosten tot meer dan 6.000 euro per jaar hoger uitvallen. Dat maakt het zelf opwekken van elektriciteit nóg interessanter. U verdient de investering in een installatie met zonnepanelen namelijk nog sneller terug. Vraag ons naar de mogelijkheden, de investeringen en de opbrengsten.

Oegema Transport Dedemsvaart: duurzaamheid in drievoud

Oegema Transport Dedemsvaart maakt serieus werk van het verkleinen van zijn CO2-uitstoot. Het transportbedrijf beperkt zich daarbij niet tot het wagenpark, maar heeft ook geïnvesteerd in zonnepanelen. Daarbij heeft Zonnegilde het Overijsselse bedrijf geholpen. Op de daken van het distributiecenter in Dedemsvaart realiseerden we een installatie met 8.412 zonnepanelen. Die zijn goed voor een jaaropbrengst van 2.109.729 kW.

Logistiek manager Erwin Jacobs is blij met de duurzame stap. Naast de kleinere uitstoot en de energiebesparing ziet hij nog een derde voordeel:

“In tendertrajecten kunnen we feitelijk aantonen dat we actief bezig zijn met CO2-compensatie.”

Erwin Jacobs, Oegema Transport

Hij is blij met de keuze voor Zonnegilde: “We zijn in het gehele traject ontzorgd. Zonnegilde verzorgde bijvoorbeeld ook de subsidieaanvraag en leverde alles turnkey op.” Hier blijft het niet bij, maakt Jacobs duidelijk.

Oegema Transport legt de lat namelijk steeds hoger. “We willen in de toekomst graag alle opgewekte stroom die wij overdag niet zelf gebruiken opslaan. Dan kunnen we er ’s avonds, elektrische trucks, mee opladen.”

Bekijk  hier het project Oegema  (Aantal zonnepanelen: 8.412. Jaaropbrengst: 2.109.729)

Opslag in accu’s

Het komt steeds vaker voor dat er geen energie meer kan worden teruggeleverd op het elektriciteitsnet. Bij de SDE+ subsidie is dit juist een belangrijk onderdeel van de businesscase.

Als je niet meer of slechts gedeeltelijk kunt terugleveren, wordt het gebruik van accu’s voor opslag van deze energie steeds belangrijker. Achter de schermen zijn wij druk bezig om te bekijken hoe wij deze accu’s kunnen inzetten bij onze projecten. Ook hiervoor geldt dat de opbrengsten zullen moeten worden afgezet tegen de kosten.

Het niet kunnen terugleveren hoeft dus geen belemmering te zijn om bij deze voorjaarstender SDE+ subsidie aan te vragen.

Werken bij Zonnegilde

Werken bij Zonnegilde is werken aan een duurzame toekomst én aan een waardevolle carrière. Met volop kansen om mee te groeien met het bedrijf en de activiteiten. Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde mensen die openstaan voor technische uitdagingen.

Bekijk  hier onze openstaande vacatures

Waarom Zonnegilde?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter

Bent u ook benieuwd hoe u meer winst kunt behalen door te investeren in zonne-energie?

Zonnegilde helpt bedrijven, organisaties en instellingen met het aanvragen van subsidies en projecten op het gebied van zonne-energie: van advies tot uitvoering en nazorg. Alle oplossingen zijn kwalitatief hoogstaand en afgestemd op de specifieke behoeften van de klant.

Wilt u meer informatie ontvangen, of wilt u een afspraak met één van onze adviseurs? Neem contact op via  advies@zonnegilde.nl of 038-7730070.

Blijf op de hoogte!
Ontvang het laatste nieuws over duurzame energie!

Direct naar:

Woningbouw & Renovatie

Woningbouw & Renovatie