Op elk feestje is er wel iemand die klaagt over de Europese Unie en de regels die Brussel ons oplegt. Daarop volgt dan steevast dat Nederland altijd maar het braafste jongetje van de klas is. Nou, niet als het gaat om duurzame energie. Deze maand werd maar weer eens bevestigd dat geen enkel ander EU-land het op dat vlak slechter doet dan wij. In 2018 kwam maar 7,4 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen. Terwijl dat volgens de doelstellingen al bijna het dubbele had moeten zijn.
In de commentaren werd als excuus aangedragen dat de omstandigheden hier ook niet zo optimaal zijn als in de meeste andere landen. We hebben geen bergen, en dus geen snelstromend water dat als energiebron kan worden benut, en Nederland is dichtbevolkt, en dus is er erg weinig ruimte voor wind- en zonneparken. Dat zijn op zich steekhoudende argumenten.
Niet voor niets worden er volop windparken op de Noordzee gebouwd. Maar er is heel wat ruimte die eenvoudig benut kan worden zonder dat iemand er last van heeft: de daken van bedrijven. Op meer dan 90 procent van de bedrijfsdaken groter dan 1000 m2 liggen nog geen zonnepanelen.
Het is laaghangend fruit – helemaal met de interessante subsidieregelingen waarmee de Nederlandse overheid juist probeert het bedrijfsleven mee te krijgen. Denk aan de SDE+ en de nieuwe SDE++ regeling. Waarom plukken bedrijven daar niet massaal de vruchten van?
Ondernemers herkennen doorgaans snel kansen en rekenen kunnen de meesten ook prima. Met de gezonde én gegarandeerde rendementen op PV-installatie zou je verwachten dat meer bedrijven voor zonne-energie kiezen. Zeker als ze daardoor kunnen bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en daarmee de klimaatverandering helpen tegengaan.
Als Zonnegilde willen we de boodschap van het aan twee kanten snijdende mes nóg vaker en duidelijker vertellen. Want onze ervaring is dat ondernemers die zich erin verdiepen en goed geïnformeerd worden, al snel enthousiast worden om te investeren in zonnepanelen. Helemaal als ze erachter komen dat ze er zelf geen omkijken naar hebben. Wij regelen alles: van de subsidieaanvraag tot en met de installatie en het onderhoud.