Nieuwsbrief september 2020

De hete zomer is voorbij. Wat hebben wij weer een bijzondere zomerperiode achter de rug. Ondanks de huidige omstandigheden hopen wij dat u heeft genoten van de zon. Dit jaar werden verschillende warmterecords verbroken. Dit heeft ertoe geleid tot een sterke groei van de zonne-energie. 

Nu is het najaar in zicht. Wat staat er op de planning om 2020 mooi af te sluiten? Vlak voor de voorbereiding op het nieuwe jaar, wil Zonnegilde de SDE++ regeling weer onder de aandacht te brengen. Weet u bijvoorbeeld al wat de SDE++ u kan opleveren? Dat en meer leest u in deze herfsteditie van onze nieuwsbrief.

Positief signaal op Prinsjesdag

Hoewel veel vooraf al was uitgelekt – óók een traditie inmiddels – blijft Prinsjesdag toch spannend: wat heeft het kabinet voor volgend jaar in petto? Een goed signaal is dat er – ondanks corona – blijvend wordt ingezet op de energietransitie. Noodzaak met het oog op de opwarming van de aarde én meteen een kans om nieuwe werkgelegenheid te scheppen. Een positief en welkom signaal nu allerlei banen uit de oude economie opeens onzeker zijn geworden.

Alternate text

Het begin september gepresenteerde Nationaal Groeifonds (‘ook wel het ‘Wopke-Wiebes fonds’ genoemd) zit ook op die koers en dan voor langere tijd. Het zijn plannen die de economie helpen groeien. Tegelijkertijd bieden de energietransitie en de stimulansen voor bedrijven om te investeren in verduurzaming kansen voor ondernemers. Zelf stroom opwekken en gebruiken is niet alleen goed voor het klimaat maar ook profijtelijk voor het bedrijfsleven. Wij helpen ondernemers graag om die kansen te benutten.

WDODelta selecteert Zonnegilde voor zestien projecten

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft Zonnegilde uitgekozen voor het installeren van zonnepanelen op zestien rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid door het hele verzorgingsgebied. Na een openbare aanbesteding is Zonnegilde aangesteld als lokale EPC-en O&M-partner.

Alternate text

De raamovereenkomst is 31 augustus ondertekend. Zonnegilde is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de eerste drie projecten. Het gaat om zuiveringsinstallaties in Smilde (540.000 Wp), Vollenhove (457.080 Wp) en Beilen (338.520m Wp). Daarvoor is SDE+ subsidie toegekend aan het waterschap. Deze drie projecten zijn goed voor ruim 3.400 zonnepanelen en met een jaarlijkse opbrengst van 1.145.000 kWh. Per jaar bespaart het waterschap daardoor 637 ton CO2.

Ook voor de dertien andere locaties vraagt WDODelta SDE+ en SDE++ subsidie aan.

Ambitie WDODelta

De ambitie van WDODelta is energieneutraal te werken. Om geen energie meer te gebruiken die CO2-uitstoot veroorzaakt, gebruikt het waterschap zoveel mogelijk zon, wind en waterkracht. Om het aandeel duurzame energie te vergroten, werkt het samen met gemeentes en andere partijen.

Zonnegilde wordt verantwoordelijk voor de engineering, levering, installatie en het beheer en onderhoud (tien jaar) van de zonnepanelen op de zestien rioolwaterzuiveringsinstallaties van WDO Delta.

Netcapaciteit: samenwerken aan oplossingen

Het opwekken van elektriciteit is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Ook voor bedrijfspanden en zonneparken is het businessmodel inmiddels zeer aantrekkelijk. In een aantal regio’s vraagt dat uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet. Soms moeten projecten daarop wachten. Maar in veel gevallen zijn, in overleg met de verantwoordelijke netbeheerder, geschikte oplossingen mogelijk.

Overleg

Zonnegilde heeft met alle netbeheerders goede contacten. Met sommige van hen overleggen we maandelijks. Gelukkig gebeurt dat zeer constructief; men zet zich serieus in om projecten, ondanks eventuele capaciteitsproblemen, toch door te laten gaan.Ondertussen zijn er – landelijk en regionaal – diverse initiatieven. Bijvoorbeeld om de netcapaciteit slimmer te benutten, zon en wind op één kabel aan te sluiten (‘cable pooling’), het toepassen van een ‘spitsstrook’ als extra ‘rijbaan’ voor terugleveren en het op afstand uitzetten bij hoge pieken.

Interesselijst

Een intussen al nuttig gebleken hulpmiddel is de ‘interesselijst’. Daarop staat bedrijven die op grote schaal duurzame energie willen terugleveren. Wij merken dat netbeheerders er serieus werk van maken om die interesselijst actueel te houden. In het belang van onze opdrachtgevers werken wij daar zelf ook actief aan mee. Vandaar dat we content zijn met de prettige samenwerking met netbeheerders. De eerste klanten hebben inmiddels bericht ontvangen dat hun project toch kan worden voortgezet.

Groene stroom voor GoStores Gouda

Voor GREEN Real Estate hebben we deze zomer de winkelboulevard GoStores Gouda voorzien van een PV-installatie. Met ruim 8.700 zonnepanelen op het 26.500 m2 grote dak kan jaarlijks 2.400.000 kWh groene stroom worden opgewekt. Dat is vergelijkbaar met zo’n 870 huishoudens. Omgerekend is ongeveer 2,5 procent van de Goudse huishoudens.

GREEN Real Estate werkt naar het verduurzamen van zijn volledige vastgoedportefeuille. Daarvoor heeft het familiebedrijf uit Alphen aan den Rijn Zonnegilde als partner gekozen. Eerder werden al 35 andere bedrijfspanden en winkelcentra met PV-installaties uitgerust.

Zonnegilde treedt niet alleen op als installateur en adviseur, maar is meedenkend partner voor GREEN. Zo verzorgden we de aanvragen voor SDE+ subsidies, die de investeringen mede mogelijk hebben gemaakt.

Onze kennis en ervaring geven u een voorsprong bij aanvraag SDE++

Dit najaar kan worden ingeschreven op de allereerste tender voor SDE++. De regeling Stimulering Duurzame Energietransitie mag weliswaar nieuw zijn, voor Zonnegilde kent die geen geheimen. Sinds 2014 verzorgden we ruim 600 aanvragen voor de voorloper ervan, de SDE+. Dat leverde de bedrijven waarvoor we dat deden, in totaal bijna 400 miljoen euro aan subsidie op. Daarmee realiseerden we voor hen hoogstaande, duurzame en financieel aantrekkelijke PV-installaties.

Een eigen installatie met zonnepanelen biedt bedrijven tal van voordelen. U bent niet meer afhankelijk van een energiebedrijf en betaalt over uw eigen elektriciteitsverbruik geen energiebelasting, ODE en transportkosten. De rendabele investering in de duurzame toekomst is goed voor het imago van uw onderneming en zorgt voor waardevermeerdering van uw bedrijfspand.

Geen kosten vooraf

Onze kennis en ervaring geven u een voorsprong als u wilt profiteren van de SDE++ regeling. Zonnegilde rekent geen kosten voor de subsidieaanvraag. U zit dus nergens aan vast. Pas als uw bedrijf zekerheid heeft over (de hoogte van) de toegekende SDE++ bijdrage, hoeft u definitief te beslissen. U krijgt een heldere offerte en realistische berekening van de te verwachten opbrengsten.

Wilt u weten wat de SDE++ u kan opleveren? Bel dan naar (038) 773 00 70 of mail naar  advies@zonnegilde.nl.

Vacature: Projectleider PV-installaties Woningbouw en Leerling Servicemedewerker PV-installaties

Onze afdeling Woningbouw gaat de komende tijd flink groeien, daarom zijn we op zoek naar een projectleider die kan dit in goede banen kan leiden. Iemand die gewend is om seriematige projecten zo efficiënt mogelijk uit te voeren. De ideale kandidaat is elektrotechnisch goed onderlegd maar ook commercieel en organisatorisch sterk.

Alternate text

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en aansturing van seriematige PV-projecten op woningen en utiliteitsgebouwen. Je bent de spil in de communicatie en afstemming en verantwoordelijk voor de coördinatie van project engineers/werkvoorbereiders.

Ook zijn wij op zoek naar een Leerling Servicemedewerker PV-installaties die ons team komt versterken. Kijk op  onze site voor een uitgebreide omschrijving.

Werken bij Zonnegilde is werken aan een duurzame toekomst en aan een waardevolle carrière. Voor vragen kun je ook contact opnemen met Christiaan Groenewold: 06 13 17 91 09 of via  c.groenewold@zonnegilde.nl.

Waarom Zonnegilde?

Deel dit bericht

Open sollicitatie

Bent u ook benieuwd hoe u meer winst kunt behalen door te investeren in zonne-energie?

Zonnegilde helpt bedrijven, organisaties en instellingen met het aanvragen van subsidies en projecten op het gebied van zonne-energie: van advies tot uitvoering en nazorg. Alle oplossingen zijn kwalitatief hoogstaand en afgestemd op de specifieke behoeften van de klant.

Wilt u meer informatie ontvangen, of wilt u een afspraak met één van onze adviseurs? Neem contact op via  advies@zonnegilde.nl of 038-7730070.

Blijf op de hoogte!
Ontvang het laatste nieuws over duurzame energie!

Direct naar:

Woningbouw & Renovatie

Woningbouw & Renovatie

Pinksteren:

Op Tweede Pinksterdag is ons kantoor gesloten. Voor dringende storingen die niet kunnen wachten tot dinsdag 21 mei, is ons Facility-team bereikbaar via e-mail op facility@zonnegilde.nl of telefonisch op 038-8200421.

Hemelvaart:

Op Hemelvaartsdag en de daaropvolgende vrijdag is ons kantoor gesloten. Voor dringende storingen die niet kunnen wachten tot maandag 13 mei, is ons Facility-team bereikbaar via e-mail op facility@zonnegilde.nl of telefonisch op 038-8200421.